De kunst van het loslaten

Over mindfulness en de kunst van het loslaten

‘Meer dan even een momentje in het nu’

Wie nog steeds denkt dat mindfulness bedoeld is voor zweverige boomknuffelaars, komt bedrogen uit.

Zakenmannen op de Zuidas, artsen, leidinggevenden, secretaresses; iedereen doet aan mindfulness, of zou dat moeten doen. Zeker nu. Trainer bij VUmc Academie Inez Dirkzwager: “Je houdt jezelf fysiek op peil, dus waarom dan niet ook mentaal?”

In deze coronatijden staan mensen, meer nog dan anders, ‘aan’. We moeten letten op ons gedrag, we werken nog steeds veel thuis, waardoor werk en privé uit balans raken en dat levert bij velen spanning op. Wat weer invloed heeft op je stemming en op je brein. Maar hoe breng je die balans weer terug? “Niet door op je telefoon te kijken. Wel met mindfulness.”

Investering in jezelf “Mindfulness zorgt voor ontspanning van lichaam en geest”, zegt Inez. “Je vergroot je bewustwording, zodat je op situaties kan reageren vanuit keuze in plaats van automatisme. Bovendien helpt het je brein zaken te verwerken en is het een boost voor je immuunsysteem De natural killers worden geactiveerd. Maar, net als bij pianospelen, je moet er wel iets voor doen. Je moet leren en oefenen. Een training in mindfulness is een investering in jezelf.”

Drie minuten adempauze De training Mindfulness bij VUmc Academie bestaat uit acht groepssessies en korte, praktische opdrachten voor thuis of op het werk, zoals oefenen met ‘drie minuten adempauze’. Het is een mix van bewezen meditatie, yoga en elementen uit de cognitieve therapie. Tijdens de bijeenkomsten ga je in op de theorie over gezonde en ongezonde stress en doe je meditatie- en yogaoefeningen. Ook praat je met elkaar en wissel je praktijkervaringen uit. Inez: “Een van de eerste dingen die je leert is te schakelen van doen en denken naar ontspannen. Daar krijg je tools voor in handen. Je wordt bewust van automatismen door te luisteren naar jezelf. Hoe herken je ze en hoe doorbreek en reguleer je ze?”

Goede mindset Inez benadrukt dat de training doelgericht en praktisch is. “De meditatie die wij toepassen zet ook het default netwerk aan, het deel dat actief is in het brein als je tot rust komt. Dat kan leiden tot ruimte voor oplossend vermogen, creativiteit en relativering. Door te mediteren kom je als het ware in een goede mindset. Handig als je bijvoorbeeld met een klus begint. Kortom: helderheid, rust, kalmte, pas op de plaats en bewust verder gaan, zodat je weer fris kunt kijken naar wat er op je bordje ligt.”

Inez Dirkzwager