Save the date: 17 en 18 maart 2022 - HGZO-congres

Uit je comfortzone!

Online lesgeven – wat werkt wel en wat juist niet? EPA’s – hoe, wat en waarom? Werkplekleren – wat vraagt dit van mij als opleider? Zomaar een greep uit de onderwerpen die tijdens het komende tweedaagse HGZO-congres in maart 2022 centraal zullen staan. De organisatie is in handen van VUmc Academie en het thema luidt: ‘Uit je comfortzone!’.

Troffen de afgelopen anderhalf jaar docent en student elkaar voornamelijk digitaal, nu moeten we allemaal weer fysiek aanwezig zijn en worden we juist weer uit onze comfortabele thuisomgeving getrokken. Daarbij buitelen de onderwijsontwikkelingen over elkaar heen. De kijk op de inrichting van ons onderwijs, het delen van kennis en de manier waarop we ons verhouden tot de student (en patiënt) is de afgelopen jaren enorm veranderd. Kortom, als opleider en docent in het hoger gezondheidszorgonderwijs en UMC’s word je voortdurend uit je comfortzone getrokken. Dat is leuk en spannend, maar vraagt ook om kennis en vooral praktische handvatten. Tips en tricks van ervaringsdeskundigen dus.

Voor en door docenten Het HGZO-congres 2022 bestaat dan ook uit een breed scala aan actieve workshops verzorgd door docenten en opleiders zelf. “Want we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het HGZO-congres is echt voor en dóór docenten,” zegt opleidingscoördinator en masterdocent HGZO Stan Buis. “Waarbij de aansluiting bij de praktijk en actieve deelname uitgangspunt zijn. Welke workshops er precies op het programma staan, is onder andere afhankelijk van wat er vanuit de bezoekende docenten zelf wordt aangeboden. Dat het divers zal zijn, staat vast. ‘Uit je comfortzone!’, zal gegarandeerd interessante en spraakmakende workshops opleveren.” Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang en is de werving van docenten en opleiders die workshops willen verzorgen, gestart.

Stan Buis

Proud to present … Olle ten Cate en Jelle van Baardewijk Wie als hoofdsprekers te gast zijn, is wel al bekend. Hoogleraar Medische Onderwijskunde Professor doctor Olle ten Cate, neemt je in zijn lezing mee in de wereld van de EPA’s. Filosoof en ethicus Jelle van Baardewijk deelt zijn visie op het hoe en waarom van opleiden op een hbo.

Weer fysiek, dus netwerken! In tegenstelling tot de vorige online editie is er komend congres weer volop gelegenheid om ook informeel ervaringen uit te wisselen en te netwerken. “Weer fysiek samenkomen; dat willen we toch allemaal”, zegt inhoudelijk coördinator Jitta Reddingius. “Het is zo fijn dat dat dit komend congres weer kan. Netwerken is immers een van de belangrijkste aspecten van het congres.” Daarbij zegt Stan: “Omdat het congres bedoeld is voor álle opleiders en docenten in opleidingsziekenhuizen en het hbo gezondheidszorgonderwijs – van ambulanceverpleegkundigen tot optometristen tot radiotherapeuten – is er ook sprake van interprofessionele uitwisseling. En dat is heel leerzaam.”

Jitta Reddingius

Het HGZO-congres vindt plaats op 17 en 18 maart 2022. Dit keer op een nieuwe locatie: het WICC in Wageningen. Deze locatie is goed bereikbaar en er is ruim gelegenheid om te overnachten. Op beide dagen is er een plenaire lezing door een hoofdspreker en zijn er drie workshoprondes. Dag 1 sluit af met een diner en een avondprogramma.