Leiderschaps-, team- & persoonlijke ontwikkeling
Exploreren en reflecteren - jezelf onder de loep
Op het gebied van leiderschaps-, team- en persoonlijke ontwikkeling biedt VUmc Academie een breed scala aan leergangen en trainingen, coaching, procesbegeleiding en intervisie. De focus ligt op het verbeteren van vaardigheden in leiderschap, samenwerken, communicatie, visie, strategie en cultuur door jezelf en de interactie met anderen onder de loep te nemen. Onderzoek en reflectie op het eigen ontwikkelingsproces en de factoren die daarop van invloed zijn, staan centraal. Meer over ons aanbod
“Iemand aanspreken op zijn gedrag vond ik moeilijk”
Ilse van Diepen, skillslabbeheerder en ergocoach bij Amstel Academie en VUmc Academie, volgde de cursus Assertief Communiceren.
Zeggen wat je wilt en vindt, jezelf duidelijk uitdrukken, opkomen voor je eigen belang, maar zonder het belang van de ander uit het oog te verliezen; het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ook Ilse had behoefte aan handvatten.
Aanspreken zonder iemand voor het hoofd te stoten
Inzicht en bewustwording eigen belemmeringen en patronen
Durven aankaarten
Leren van anderen
Assertief communiceren
Als skillslabbeheerder en ergocoach moet Ilse mensen aanspreken op hun gedrag. Bijvoorbeeld wanneer een docent onfatsoenlijk omgaat met materiaal, iemand altijd te laat is met terugbrengen of, als ergocoach, wanneer iemand een slechte zithouding heeft. Ilse: “Dat vind ik best moeilijk. Dan ben ik bijvoorbeeld bang voor afwijzing of een botte reactie. Ik wilde graag handvatten voor hoe ik iemand wel kan activeren zijn gedrag te veranderen, maar zonder diegene daarbij voor het hoofd te stoten.” In de cursus wordt met onder andere de Roos van Leary uitgelegd hoe interactiepatronen tussen mensen werken en hoe je communicatie kunt beïnvloeden. Ilse: “Dat heeft me veel inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld in wat mijn eigen belemmeringen zijn. Het heeft me ook bewuster gemaakt. Bijvoorbeeld van het feit dat ik soms wat kort door de bocht ben. Dat je dingen soms beter op een andere manier kunt zeggen. Maar ook, dat je soms gewoon iets móet zeggen of aankaarten. Durven zeggen dat je het bijvoorbeeld niet accepteert dat iemand je bot behandelt.” Naast aandacht voor theorie, is er veel ruimte om onderling te oefenen. Tussen de bijeenkomsten door brengen deelnemers het geleerde in praktijk, en reflecteren zij hier vervolgens gezamenlijk op. Ilse: “Ik vond het een veelzijdige en goed opgezette cursus die heel toepasbaar is in de praktijk. Juist omdat je oefent met je eigen situatie. Maar ook doordat je – soms heel persoonlijke – situaties van andere deelnemers bespreekt. Hoe zou jij dit aanpakken? Wat zijn jouw gedachten daarbij? Daar leer je heel veel van.”
“Je leert geen trucje, maar echt een andere houding aan te nemen”
Karen den Hertog, hoofd Gezond Leven bij GGD Amsterdam, volgde de cursus De kunst van het loslaten.
Hoe vervul je de rol van voortrekker in een transformatieproces? Hoe krijg je mensen mee in de juiste richting, zonder te ‘trekken’? Door het proces en niet de uitkomst te laten bepalen, te vertrouwen op de kracht van het individu en de onderlinge verbinding, en door los te laten, leerde Karen.
Er veranderde fundamenteel iets in mijzelf
Richting geven, maar vertrouwen op de uitkomst
Leren aanvoelen
Verdieping van mijn leiderschap
De kunst van het loslaten
“Dit was een van de meest impactvolle leergangen die ik heb doorlopen”, vertelt Karen. De kracht is volgens haar tweeledig. “Enerzijds brengt het fundamentele veranderingen in jezelf teweeg, anderzijds wordt er een directe vertaalslag naar de eigen praktijk gemaakt: hoe is dit toe te passen als facilitator van verandering? In mijn geval als lijnleidinggevende in een veranderende context en met een afdeling in een veranderproces. Ik heb echt handvatten gekregen. Het is geen trucje dat je leert, het gaat om het aannemen van echt een andere houding. Een ander vertrekpunt.” Centraal in de leergang staat de Theory U, een verandermodel waarbij intuïtie, loslaten en vertrouwen de belangrijkste uitgangspunten zijn. “Hierdoor krijg je eigenlijk een soort ondertiteling op een ander niveau dan het mentale; voor wat er onder water gebeurt in een veranderingsproces. Anders dan in normale verandermanagementcursussen waarin het meestal gaat over processen en vormen.” De boogschietsessie, waarin ze echt lijflijk het gevoel van loslaten ervaarde, is haar het meest bijgebleven. “Die pijl loslaten tussen in- en uitademing. Hem richting meegeven, en er dan op vertrouwen dat die pijl zijn doel vindt; geen makkelijke opgave voor iemand die door een handicap aan haar been geleerd heeft om hard te werken om haar doel te bereiken.” Ook de coaching met een paard, is een ervaring waar Karen in de praktijk naar teruggrijpt. “Het hoofd van het paard mocht, terwijl het naast me liep, niet voorbij mijn schouder komen. Een aantal keren gebeurde dat wel, en dat voelde ik eerder dan dat ik het zag. Dat gevoel neem ik mee in mijn werk. Meestal merk ik pas veel te laat dat iemand over mijn grens gaat, of ik te ver mee ga in een proces. En dan is de reactie vaak steviger dan als ik reageer als iemand in de buurt van die grens komt. Het paard leerde me: ik hoef het niet te zien, ik kan het aanvoelen en dan is het gemakkelijk en prettiger begrenzen .” De sessies waren intiem met tien deelnemers en één trainer, vertelt Karen. Vijf keer twee dagen kwamen ze bij elkaar met in de tussentijd slow learning groepen en coaching. “Hierdoor waren er echt veel momenten om met elkaar (en onszelf) aan de slag te gaan.” De bijzondere omgeving waarin de bijeenkomsten plaatsvinden maakte de leergang volgens Karen echt compleet. “Je zit in een oud klooster, midden in de natuur, tussen de bomen en de vogels; als in een soort film. Je bent volledig weg van de wereld op een plek waar al je zintuigen aangeraakt worden. Voor zo’n training voegt dat echt heel veel toe.”