#No 1#JULI2024
Ik TikTok,
dus ik weet
Twee handen demonstreren een enkele hechting, begeleid door de aanstekelijke hit ‘Baby Calm Down’. Het populairste TikTok-filmpje van de Amstel Academie is inmiddels ruim 7 miljoen keer bekeken. Waarom zou je als opleider TikTok inzetten, en hoe doe je dat dan? We stelden zes vragen aan bedenker Lies Westerlaken (54), tot voor kort communicatieadviseur bij Amsterdam UMC.
1.
Waarom TikTok-video’s maken vanuit de Amstel Academie?
“We wilden de medisch ondersteunende opleidingen van de Amstel Academie zichtbaarder maken. Veel jongeren zijn niet bekend met beroepen als operatieassistent, anesthesiemedewerker of radiodiagnostisch assistent. TikTok begon als een proef: hoe kunnen we deze relatief onbekende beroepen bij jongeren onder de aandacht brengen?”
2.
Waar begon je?
“Zelf gebruikte ik het medium nog niet, dus ik heb eerst een account geopend om mezelf te oriënteren. Welke filmpjes zie ik, hoe werkt het kanaal, wat spreekt jongeren aan? Niet vanuit jezelf denken, maar vanuit de doelgroep. Er heerste nog onduidelijkheid over de veiligheid van de app. Vandaar dat we al snel besloten om geen studenten en opleiders in beeld te brengen. Omdat tutorials goed werken op TikTok, zetten we de medische handelingen centraal. Die worden toch al in onze skills labs uitgevoerd en geven een mooi beeld van de vaardigheidslessen.”
3.
Hoe zijn jullie Tiktok-video’s gemaakt?
“Ik ging langs de opleidingen en vroeg welke handelingen geschikt waren om te filmen. Hechten bleek bijvoorbeeld heel geschikt. We doken gewoon het lokaal in en filmden de handelingen met een telefoon. Natuurlijk wel op een aantrekkelijke manier: van bovenaf, met goed licht. De video’s zijn bewerkt met de gratis app Capcut. Ik liet me inspireren door de populaire muziek en filters op TikTok. En dan maar hopen dat het aanslaat. Het ging vliegen! De video over hechten is al meer dan 7 miljoen keer bekeken. Zit je eenmaal in die spiraal, dan kan zo’n video blijven vliegen. Daarin onderscheidt TikTok zich van bijvoorbeeld Instagram.”
4.
Wat is het geheim van zo’n populaire Tiktok-video?
"Het is voor een deel geluk; je moet net op het juiste moment de juiste mensen weten te raken, die de post gaan liken en comments geven. Leef je goed in de doelgroep in, verdiep je in hoe het platform werkt en onderzoek wat trending is. Kies één onderwerp, maak het visueel en houd het bondig. Gebruik banners en teksten om gelijk te laten zien wat het onderwerp is. En kies voor muziek en filters die op dat moment populair zijn.”
5.
Geloof jij in TikTok als onderwijsmiddel?
“TikTok wordt naast vermaak steeds vaker gebruikt als een informatief platform. Als je interesse toont in video’s over medische handelingen, word je door het algoritme al snel bediend met veel meer medische video’s. Het medium kan heel inspirerend en informatief zijn, maar dat heeft ook een keerzijde. Je kunt in een hoek of bubbel worden gezogen waar je desinformatie op je afkrijgt. Het is goed om je dat te realiseren. Ik zou TikTok niet als onderwijsmiddel inzetten; daarvoor gebruiken we bij de Amstel Academie een platform met animaties en video’s in een beschermde omgeving. Maar onze TikTok-video’s worden door sommige opleiders wel gebruikt in de lessen. En je kunt het ook omdraaien: wat slaat op TikTok aan, en wat kun je daar als opleider van leren in het ontwikkelen van lesmateriaal? Verdiep je in de leefwereld van studenten.”
6.
Hebben jullie je doel bereikt?
“Dat is de grap: we hebben geen idee of er door ons TikTok-kanaal daadwerkelijk meer potentiële studenten in aanraking komen met ons vak. De video’s worden in ieder geval goed bekeken. Voor het vervolg van dit kanaal gaan we kijken of onze studenten zelf een rol kunnen spelen in het maken van TikTok-video’s, als onderdeel van het curriculum. Zo kunnen we met zo min mogelijk handen zoveel mogelijk werk verrichten.”
Over TikTok
• TikTok is een in 2016 opgericht sociaal medium, waarin het draait om korte, originele en authentieke video’s. Je vindt er grappen, populaire dansjes en geplaybackte bekende nummers.
• Tutorials zijn verreweg het meest populair op TikTok. Dankzij het algoritme wordt de app al snel heel persoonlijk.
van Gen Z gebruikt TikTok steeds vaker als zoekmachine. 1 op de 10 jongeren zegt TikTok eerder te vertrouwen dan Google.
• Gebruikers waarderen vooral de manier van storytelling op TikTok: korte, informatieve video’s die op een visuele manier snel antwoord geven op hun vraag.
van de jongeren van Gen Z gebruikt liever TikTok of Instagram dan nieuwsplatforms om grote nieuwsgebeurtenissen te volgen.
Nepnieuws
• De hoeveelheid nepnieuws op TikTok is gigantisch. Bij thema’s als covid en de Amerikaanse verkiezingen bevatte 20 procent van de video’s desinformatie. De zoekresultaten van Google bevatten minder misinformatie en zijn minder polariserend.
• TikTok is beschikbaar in meer dan 75 talen en 150 landen. Wereldwijd is de app al meer dan 3,5 miljard keer gedownload.
(Bronnen: Adobe, De Volkskrant, Fonk Magazine)