#No 1#JULI2024
6x Onderwijs & Opleiden
Omdat de maatschappij en technologie nooit stilstaan, gelooft Amsterdam UMC Onderwijs & Opleiden in levenslang leren. Samen met vele onderwijspartners, zorg- en kennisinstellingen in binnen- en buitenland biedt Amsterdam UMC een uniek opleidingsklimaat. In deze eerste editie van O&O Stories lichten we de zes labels van Amsterdam UMC Onderwijs & Opleiden uit.
Opleidingsdirecteur en vice-decaan Onderwijs & Opleiden: tot 1 september Christa Boer, per 1 november Martine de Bruijne
Wie? Voor studenten die belangstelling hebben in (bio)medische en academische kennis en vaardigheden. Maar ook voor studenten met interesse in management (leiderschap, doelmatigheid van zorg, media), maatschappelijke thema’s (community service, duurzaamheid, sociaaleconomische verhoudingen, preventie) en ondernemerschap (farmaceutisch, biotechnologisch, medisch technologisch, data).
Wat? Bachelor, premaster en master geneeskunde, de master Personalized Medicine, de master Oncology, de post-initiële master Epidemiologie en de post-initiële HBO master HGZO.
Hoeveel? 2579 ingeschreven studenten in 2023
Wist je dat 40% van de geneeskundestudenten tijdens deze studie een periode naar het buitenland gaat?
Vice-decaan Onderwijs & Opleiden UvA: Suzanne Geerlings
Wie? Voor studenten die houden van een sterke onderzoekscultuur. Studenten leren samen met andere zorgprofessionals (interprofessioneel), binnen en buiten de muren van het ziekenhuis en over culturen en landsgrenzen heen (in de maatschappij, inclusief, internationaal).
Wat? Zowel bachelor- als (pre)masterprogramma’s op het gebied van Geneeskunde en Medische informatiekunde. En post-initiële masterprogramma’s in Health informatics en Evidence based Practice in Health Care.
Hoeveel? 2663 ingeschreven studenten in 2023
Wist je dat masterstudenten van Geneeskunde UvA ook talentvolle acteurs blijken? ‘Kruk, Kop Houden, koffie’ is de titel van het succesvolle toneelstuk dat deze studenten onlangs hebben opgevoerd in het Crea Theater.
En wist je dat de verschillende opleidingen gebruikmaken van elkaars expertise om de zorg nog beter te maken? Studenten Geneeskunde leren bijvoorbeeld over de inzet van AI in de zorg, en studenten Medische informatiekunde krijgen les in anatomie.
Opleidingsdirecteur: Wim Polderman
Wie? Voor zorgprofessionals, onderzoekers, docenten, zorgmanagers of anderen die werkzaam zijn in de zorg en welzijn bij Amsterdam UMC of bij andere zorginstellingen. Wat? Opleidingstrajecten, cursussen en trainingen. Alle bij- en nascholing van VUmc en AMC zijn sinds kort bij elkaar gebracht onder de naam Amsterdam UMC Academie. Deskundige opleidingsadviseurs adviseren, begeleiden en ondersteunen bij de professionele doorontwikkeling en persoonlijke groei, die cruciaal is voor het succesvol uitoefenen van het beroep. Hoeveel? 2636 deelnemers van het open aanbod in 2023.
Wist je dat de Amsterdam UMC Academie vorig jaar 125 maatwerkopdrachten uitvoerde? Waaronder ook zeer grote externe (subsidie)trajecten op het gebied van palliatieve zorg en opleidingstrajecten voor het Caribisch gebied, met in totaal meer dan 5000 deelnemers.
Hoofd: Beatrijs Plancken
Wie? Voor opleiders, bestuurders, medisch specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist.
Wat? Het MVO Leerhuis adviseert en ondersteunt de Centrale Opleidingscommissie (COC) en de Raad van Bestuur (RvB) van Amsterdam UMC op het gebied van monitoring en evaluatie van de kwaliteit van opleidingen tot medisch specialist. Ook adviseert en begeleidt het MVO Leerhuis opleiders om de kwaliteit van hun opleiding te bevorderen, en biedt een uitgebreid professionaliseringsaanbod voor zowel artsen in opleiding als opleiders en medisch specialisten.
Hoeveel? 1187 deelnemers aan het professionaliseringsaanbod in 2023
Wist je dat naast advies en het reguliere trainingsaanbod het MVO Leerhuis ook opleidingsdagen organiseert voor zowel a(n)iossen als stafleden? Een goede gelegenheid om inhoudelijke kennis op te frissen en collega's uit het ziekenhuis en de regio te ontmoeten.
Opleidingsdirecteur: Wim Polderman
Wie? Voor medisch ondersteunende professionals met interesse voor werken op de operatiekamer of beeldvormende onderzoeken en verpleegkundigen die zich willen specialiseren in acute of langdurige zorg, of zorg voor moeder en kind.
Wat? De Amstel Academie verzorgt de verpleegkundige vervolgopleidingen en medisch ondersteunende (vervolg)opleidingen. Dit doen zij in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen waar de studenten werkzaam zijn. Bij de Amstel Academie worden de theoretische lessen en vaardigheidstrainingen gegeven, terwijl ziekenhuizen in heel Nederland en op de Cariben de studenten in de praktijk begeleiden. Daarnaast begeleiden praktijkopleiders de verpleegkundigen in opleiding (hbo-v en mbo-v) die werkzaam zijn in Amsterdam UMC.
Hoeveel? 2285 studenten ingeschreven in 2023, afkomstig van 153 instellingen
Wist je dat de nieuwe inservice-opleiding voor radiodiagnostisch assistenten is gestart met 17 studenten? De studenten komen uit ziekenhuizen verspreid over het hele land, van Tiel en Nijmegen tot Assen. Bij de Amstel Academie volgen zij hun theorie- en vaardigheidslessen.
Manager: Saskia Hartog
Wie? Voor PhD-kandidaten en hun begeleiders.
Wat? Persoonlijke en professionele ontwikkeling voor jonge onderzoekers, netwerkmogelijkheden om interdisciplinaire en internationale samenwerking te bevorderen en de nieuwste faciliteiten voor innovatief onderzoek. Binnen de Doctoral School zijn Decanale Zaken VU en Promotiezaken UvA ingebed, die verantwoordelijk zijn voor de registratie en voortgang van promotietrajecten.
Hoeveel? Ongeveer 3400 promovendi in 2023
Wist je dat het aantal promovendi in Amsterdam UMC ongeveer net zo groot is als het aantal verpleegkundigen in het Amsterdam UMC?
Bedrijfsbureau Amsterdam UMC Onderwijs & Opleiden
De labels van Amsterdam UMC Onderwijs & Opleiden worden op vier functionele gebieden (Financiën, HR, ICT en Communicatie) ondersteund door een gezamenlijk bedrijfsbureau, dat onder leiding staat van de directeur bedrijfsvoering.
Samenwerking en samenhang
Amsterdam UMC Onderwijs & Opleiden bestaat uit zes zelfstandige onderdelen, die worden aangestuurd door twee vice-decanen en één directeur. Dit doen zij samen met de directeur bedrijfsvoering. Zij werken samen op het gebied van de onderwijskundige vraagstukken, al dan niet in relatie tot ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
Met de profilering van Amsterdam UMC op het domein van onderwijs en opleiden hebben de zes labels een belangrijke gezamenlijke agenda. De schaalgrootte maakt op een aantal onderdelen winst in kwaliteit en efficiency mogelijk. Dat laat onverlet dat de pijlers hun eigen beleid voeren, waarbij de faculteiten een bijzondere verantwoordelijkheid hebben richting de universiteiten.