Tijdlijn
Wanneer kun je naar het buitenland? Dat kan op meer momenten dan je denkt. Bureau Internationale Samenwerking van Faculteit Geneeskunde VU is er om jou te adviseren en te begeleiden.
BACHELORFASE

1
Einde eerste jaar

Bachelor zorgstage
De vierweekse zorgstage is op een verpleegafdeling van ziekenhuis of instelling. Deze stage doe je aan het einde van het eerste jaar en dit kan ook in het buitenland. Er zijn strenge eisen verbonden aan deze zorgstage. Daarom heeft de Faculteit Geneeskunde VU een aantal instellingen in het buitenland geselecteerd, waar ieder jaar circa 100 studenten hun stage kunnen lopen. Je kunt naar Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Curaçao, Suriname en het iets minder tropische, maar toch ook heel interessante België. Plaatsing gaat op basis van selectie middels een CV en motivatiebrief.
Aanmelden
Je moet eerst geselecteerd worden, want we kunnen niet iedereen plaatsen. Eind oktober krijg je als eerstejaars een email over hoe je je kunt aanmelden voor deze selectie. Houd je mailbox goed in de gaten.
2
Derde jaar bachelor

Bachelor minor
In het derde jaar van je bacheloropleiding kun je een minor volgen in het buitenland en veel studenten maken hier gebruik van. Je kunt studeren aan een universiteit die partner is van de VU. In 2019 bijvoorbeeld, studeerden meer dan 60 studenten van Faculteit Geneeskunde VU aan deze partneruniversiteiten. Ook interessant: onze faculteit heeft een Global Health Indonesia minor ontwikkeld, waarvan een buitenlandreis een vast onderdeel is. Deze minor is samen met Universitas Gadjah Mada in Yogyakarta vormgegeven. De studenten die aan dit programma meedoen, volgen een deel daarvan in Indonesië.
Aanmelden
Op Canvas vind je de informatie over de aanmeldingsprocedures. De aanmelding voor study abroad aan buitenlandse universiteiten verloopt via het international office van de VU, voor Global Health Indonesia verloopt de aanmelding via de faculteit.
MASTERFASE

3
Masterjaar 1

Coschappen
Na het voorbereidend coschap (eerste blok M1) kun je al de grens over en je coschappen in het buitenland gaan volgen. Veel is mogelijk, omdat je zowel voor de coschappen die je in het ziekenhuis doet, als het coschap huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde, naar het buitenland kunt gaan. Maar waar? We hebben als opleiding wereldwijd partnerschappen met ziekenhuizen en klinieken waar je heen kunt. Wil je een coschap toch op een andere plek? Dat kan wel, maar alleen bij huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. En een voorstel moet worden goedgekeurd door de coschap coördinator van de discipline.
Aanmelden
De intake is het moment om zaken in gang te zetten. Voorafgaand aan de intake krijg je een informatiemail met buitenlandlocaties en details over aanmelden. Tijdens je intake moet je je wens om naar het buitenland te gaan kenbaar maken, plus een startdatum van het voorbereidend coschap. Na de intake worden de studiepaden vastgelegd (een coschap in het buitenland plannen is daarna dus niet meer mogelijk). Een lange aanloop dus. Zo kan het zijn dat je je al aanmeldt voor een buitenlandstage die pas 2 jaar later plaatsvindt.
4
Masterjaar 3: het profileringsjaar

Master semi-artsstage
De semi-arts stage (SAS) is je laatste klinische stage in het rooster, na alle verplichte co-schappen. De kern van de semi-arts stage is -de naam suggereert het al- dat je als semi-arts zelf verantwoordelijk bent voor onder andere diagnostiek en behandeling van een aantal patiënten. Onder supervisie uiteraard. De SAS duurt 16 weken. Je kunt deze lopen bij een selectie buitenlandse locaties die voldoen aan de eisen van Faculteit Geneeskunde VU.
Aanmelden
Bij interesse neem je contact op met BIS om te informeren naar de beschikbaarheid. Doe dit ruim op tijd (in ieder geval 6 maanden voor de SAS datum). Plaatsing is afhankelijk van beschikbaarheid van buitenlandplekken, en uiteraard van het aantal aanmeldingen.
5
Masterjaar 3: het profileringsjaar

Master keuzeonderwijs
Je kunt, en mag, zelf een keuzevak organiseren, binnen of buiten Amsterdam UMC, locatie VUmc en dat kan ook in buitenland. Een keuzecoschap is een mogelijkheid, maar je kunt ook je wetenschappelijke stage verlengen in deze periode. Studenten hebben tot nu toe keuzecoschappen gedaan in o.a. Tanzania, Duitsland, Zuid-Afrika, Singapore, Nepal en India. Meld je interesse vroegtijdig bij het Bureau Internationale Samenwerking van de Faculteit Geneeskunde VU en zij kijken met je mee.
Aanmelden
Als je keuzeonderwijs bij de Faculteit Geneeskunde VU volgt, dan moet je 6 weken van tevoren aanmelden. Maar bij een buitenlandprogramma moet dit eerder, omdat het meer voorbereiding vraagt. Het is verstandig ruim van tevoren contact op te nemen met het Bureau Internationale Samenwerking. Twee maanden van tevoren is echt een minimum. Ga gewoon zo snel mogelijk langs.
6
Masterjaar 3: het profileringsjaar
